Faiz hesaplama aracı ile 85 yılı itibariyle yasal faiz hesaplamaları yapabilirsiniz. Müvekkillerimiz ve meslektaşlarımızın kullanımına sunduğumuz bu araç ile adi kanuni faiz, ticari temerrüt faizi, avans faizi, reeskont faizi ve temerrüt faizi hesaplaması yapmanız mümkündür. Unutulmamalıdır ki bu hesaplama aracı yalnızca bilgilendirme amacı ile oluşturulmuştur. Konuyla ilgili olarak avukat desteği almanız faydalı olacaktır.

Yasal Faiz Hesaplama Aracı
Yasal Faiz Hesaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?
Taraflar arasında yapılan sözleşmede, ödenecek faiz oranı belirlenmemişse, sözleşme konusu hakkında ilgili kanunlarca belirlenen ve hesaplanan yasal (kanuni) faiz uygulanır.
Adi Kanuni Faiz Hesaplama
Adi kanuni faiz, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun 1. Maddesinde düzenlenmiştir. Madde başlığı, ‘Kanuni Faiz’ olan düzenleme şu şekildedir: ‘’ Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır. Cumhurbaşkanı, bu oranı aylık olarak belirlemeye, yüzde onuna kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir.’’
Yıllık % 12 (yüzde oniki) olan faiz oranı 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, % 9 (yüzde dokuz) olarak değiştirilmiştir. Yani adi kanuni faiz oranı, yıllık % 9’dur.
Yasal Faiz Hesaplama
Faiz oranları, faizin türüne ve dönemine göre değişmektedir. Bu farklılık hali, geçmişten günümüze kadar süregeldiğinden hesap hataları yapılması riski oldukça yüksektir. Yasal faiz hesaplama aracımızı kullanarak, kısa sürede doğru sonuca erişebilir ve hata riski ve zaman kaybının önüne geçebilirsiniz.
Temerrüt Faizi Hesaplama
Temerrüt faizi de 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun 2. Maddesinde yer almaktadır. Düzenleme şu şekildedir: ‘’ Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, yukarıda açıklanan miktardan fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir. Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur.
Temerrüt faizi miktarının sözleşmede kararlaştırılmamış olduğu hallerde, akdi faiz miktarı yukarıdaki fıkralarda öngörülen miktarın üstünde ise, temerrüt faizi, akdi faiz miktarından az olamaz.’’
Düzenlemeden açıkça anlaşıldığı üzere, temerrüt faizi de taraflar arasında açıkça kararlaştırılan bir faiz oranı yoksa uygulanmaktadır. Son cümlede ise, tarafların sözleşmeyle dahi temerrüt faizini, adi kanuni faizden az olarak kararlaştıramayacakları hüküm altına alınmıştır.
Avans Faizi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Avans faizi, merkez bankası tarafından belirlenen ve dönemlere göre farklılık gösteren, vadesine en fazla üç ay kalmış senetlerin avans işlemlerinde uygulanan yıllık faizdir.
Reeskont Faizi Hesaplama İşlemleri
Vadesine en çok üç ay kalan senetler karşılığında yapılan reeskont işlemlerinde uygulanan yıllık iskonto oranlarına reeskont faizi denir. Reeskont faizi döneme göre değişiklik göstermektedir ve merkez bankası tarafından belirlenmektedir.
Bir yanıt bırakın